24 March 2009

tau tak ape itu etika sosial?

Macam cara makan, cara susunan kulinari, cara naik turun kereta dan sume bagai lah.

Tapi aku rasa kena ada satu etika baru diajar kat kebanyakan rakyat Malaysia. Iaitu etika membuang sampah.

1. Buang segala benda bernama sampah ke dalam tong sampah, bukan di jalanan atau luar tingkap kereta.

2. Bila buang sampah ke dalam tong sampah pulak, sila buang elok-elok pastikan sampah jatuh ke dalam tong bukan ke luar tong.

3. Bila masukkan sampah di dalam tong, sila tekan sedikit supaya sampah anda tak melimpah ke laur tong.

haa, nilah masalahnya. Yang memang buang sampah merata tuh, terang-terangan la salah. But yang membuang sampah ke dalam tong sampah secara tak beretiket tu pun jadi masalah jugak kepada negara. Haish.

Kepada mak-mak pulak, lampin anak-anak sebelum dibuang ke dalam tong, sila kemaskan dulu atau balut dengan plastik, jangan biar terbukak je. Ok?

Dulu time kecik-kecik besar lidi, ibu ada ajar, kalau ada sampah macam pembalut gula-gula ke ape ke, jika tak jumpa tong sampah, simpan dulu dalam poket, jangan buang merata. Dah juma tong sampah nanti baru buang. Sampai skang aku ingat. Isk.

er btw...cara nak buang sampah pun nak kena ajar ke? Tak faham ah aku!

tag: perkataan' tong sampah' :D

11 comments:

CAHAYA said...

Kesedaran sivik orang Mesia ni memang kurang sikit. Tapi cahaya tetap x jemu bagi ceramah setiap kali org buang sampah merata2.

**paling benci org meludah. rasa nak ludah je kat muka dia.

Ilmapung said...

Aku ikut gak cakap mak aku, kalau tak jumpa tong sampah pembalut gula2 tuh simpan dulu dalam poket. Tp yang aku tak ikut ialah bila dah jumpa tong sampah keluarkan dulu pembalut gula2 tu n buang.

So bila dah lupa masuk pakaian dalam mesin pembalut gula2 tu turun warna, habis seluar jeans kodroi krim aku kat bahagian poket warna merah.. haha..

Lady in Blue said...

isu buang smph ni bsr gk r kt mahallah..sian mkcik cleaner...
benda2 mcmni pttnya common sense xyah nk ajar.

p/s:smlm br prsn poket beg pnuh ngn kulit telur.last month mkn xtau nk buang kt ne..haha

Kuey-san said...

salam,

Ya betol! 'Simpan sampah dalam poket'. My mom taught me and sisers and brothers the same thing!

tahniah untuk kita.

8)

.fatin nabila. said...

mmg paling xske bila tgk kete dpn buang sampah kt tingkap time kete tu begerak.
sakit tol.`

Farid Nazmi said...

Apabila makcik hasanah berleter :p

Kak Long said...

Selalu minta student kutip pembalut gula2 @ sampah dekat kaki mereka dulu sblm mula pelajaran. Kalau budak kecil tu, byk gak lah masa lg nak diajar tapi ni, tak lama lg dah blh jd mak dan bapak org pun, sampah depan mata boleh buat muka seposen je..abis tu, cam mana nak ajar anak2 nanti?

KNOWLEE said...

Akak dah penah mention pasal sampah ni dlm 1 entry akak.
Mmg hangin la ngan org2 yg takde etika dan disiplin nih.

Hasbi said...

mungkin diorang ada rasa ego kat tong sampah tu sampai taknak buang sampah kat dalamnya..hehe

Diya Kamaruzaman said...

ni semua common sense yg masing2 kena concern sndiri. huhu. bagus betul lah as state etika membuang sampah ni. benda minor2 gini yg kita slalu terlepas pandang.

3p4h said...

Sampah tul.... Hish~