9 March 2009

Asal-asal aku taknak cakap pape tapi

dah dalam rancangan Remaja semalam, bila diorang pergi buat survey, sorang pun tak tau bila date lahir nabi Muhammad s.a.w. Walau seorang pun, sume tatau.

fuh..

Jadi meh baca tarikh ni, 12 rabi'ul awal tahun gajah adalah birthday nabi muhammad s.a.w. Ok?

Tak silap aku zaman sekolah dulu ade kot nyanyi2 lagu kelahiran nabi nih, kire cam basic aa kan kena tau. Isk3..sebab tu penting jugak sambutan maulidir rasul, supaya yang tatau jadi tau.

Meh kita share satu kisah sket, zaman nabi Musa a.s dulu, ade seorang hamba Allah yang buat maksiat selama 100 tahun sampailah dia meninggal. Masyarakat pada zaman tu taknak uruskan jenazah dia, malah pergi ambil jenazah dia dan buang kat tempat sampah.

Kemudian Allah wahyukan pada nabi Musa a.s supaya pergi ambil jenazah tu dan solatkan. Jadi Nabi Musa a.s pun cakaplah pada Allah:

“ Wahai tuhanKU! Sesungguhnya Bani Israel telah menyaksikan bahawa orang ini ketika hayat hidupnya melakukan maksiat padaMU selama 100 tahun…”

Kemudian Allah bagi wahyu lagi:

“Setiap kali Taurat disebarkan, beliau pasti melihat nama Muhammad dan terus mengucup dan meletakkan nama itu ke dua belah matanya. Maka dengan apa yang dia lakukan, aku bersyukur (merahmatinya) dan memberi pengampunan padanya serta aku mengahwinkannya dengan 70 orang bidadari syurga.”

So ape kepentingannya? Ah sendiri faham lah. Boleh? 
Jadi harapnya, kekuatan dan semangat nabi menyebarkan Islam tu, jadi insprasi kita untuk terus kuat dan tabah hadapi setiap hari yang penuh ujian. Ameen~


hidup mesti bertanya, sumber rujukan:

1. Maulid An-Nabi Al-Akram Sayyiduna Muhammad, Al-Allamah Ja’afar Al-Barzanji, m/s : 4, Dar Al-Ansar- Kaherah

2. Kitab Hilyat al-Aulia karangan Abu Nua'im

3. Surah as-Soff: 6 (untuk cari bukti disebutnya nama nabi Muhammad dalam kitab Taurat)


p/s: hari ni public holiday kan? Kau tahu tak kau cuti hari ni sebab pe? Kalau kau tatau, aku pun tatau ah nak cakap pe..

15 comments:

Diya Kamaruzaman said...

thanks as, kerana mengingatkan. owh. diya suka benar lagu nasyid nyanyian Hijjaz - Rasulullah =)

tusky said...

pabila insan teragung dilupakan
inilah kesannya
tidak mengapa kalau tarikh itu kamu lupa
asalkan jangan ajaran baginda yang kamu alpa
nauzubillah
moga kita dan mereka di bawah lembayung hidayah

p/s: maaf lame xjengah.. hehehehehe

As said...

diya
that's one my fav too ;)

Tusky
owh siyes lama jugak tak nampak, salu nampak kat kelas je :P
u got my point, asalkan ajaran baginda lekat di hati, jangan sampai tercicir kedua-duanya. Nauzubillah..

Farid Nazmi said...

Umat akhir zaman...huhu

CAHAYA said...

Sedar atau tidak, ada yang tidak tahu. Nama 'Maulidurrasul' itu sekadar nama, dan mereka tidak tahu kenapakah mereka diberi cuti am pada hari itu. :(

Kuey-san said...

Muhammad saw lahir pada tahun 571M dan wafat pada 632M.

12 Rabiul' Awal juga tarikh kewafatan baginda.

Nabi Allah, Muhammad saw wafat 12 Rabi'ul Awal 11H (Isnin)


betulkan?


ps: saya lahir pada 1 syaaban. huhu

azuwan said...

Kita akan sedar kalo ada orang tegur dan ingatkan.

Tq, as

As said...

nazmi
ikutlah yang ganjil

CAHAYA
takpe mari berdoa semua org dpt hidayah Ilahi :)

kuey san,

Nabi Muhammad wafat 632M or 11H, betullah tuh..7 Jan 632M kalau tak silapnya.

Pasal date lahir banyak perselisihan, iaitu antara 8-12 rabi'ul awal.

Tapi semua sepakat hari isnin.

boleh check di internet pasal MAhmud Pasya buat perkiraan birthday dan wafatnya nabi bila.

Ada yang suggest kaji semula date lahir nabi dan ubah cuti umum tuh. Tapi maaf ni bukan bidang as bhgn pengiraan bulan2 islam, die ade kaedah dia, consider gerhana semua.

But skang as berpegang pd apa yang diajar zaman sekolah sekular dululah, sehinggalah nanti diumumkan tarikh sebenar.

Thanks tanya soklan best ni, maybe leh jd new entry lak.

azuwan
tqvm jugak ;)

zahidzuhri said...

Tak pernah plak dengar kisah ni,tq vry much!

Hasbi said...

hm pd sape2 yg xigt hari lahir Rasulullah, set la kat henpon tuh..bday membe2 lain korang bubuh..taruk la skali tarikh Maulidur Rasul..=)

Huzai said...

maulidir rasul kan?

Mak Su said...

remaja sekarang apa depa tahu. bluetooth tahu ler.

ok, ok, mungkin tak semualah.

Hasbi said...

to mak su,
btul jgk tu..remaja skg byk tkejar2 dgn teknologi n hburan..smpaikan jd mcm kacang lupekan kulitnye..(chewah) em tp btul la..

As said...

zahid zuhri

lepas as tahu tu baru as wat entry..
:D

***

hasbi
best betul idea tuh, tp kena set tiap2 awal tahun tau ;)

***

huzai
dua2 boleh je, depends penggunaan die camne.
as tatau camne sbb as tak amik arab kat skolah dulu..

tapi i'll try tanya2 k..

***

maksu
hehe itu comel
gigi biru diorang tahu :D

***

hasbi
betullah tu.
sume up to date ngan gadget..
erk trasa
tp kena seimbang ah dengan gadget agama jugak..kan..

Husaini Ibrahim said...

Salam,
Maaf menyibuk di sini. Sekadar berkongsi. Ulama tak sepakat yang tarikh 12 Rabiulawal adalah hari kelahiran tetapi lebih bersepakat pada ianya tarikh keWAFATan rasulullah s.a.w.

Abu Saif ada mengungkapkannya dalam salah satu kuliah beliau.

Adapun, tarikh kelahiran, yang lebih hampir pada sepakat ulama ialah pada 9 Rabi'ulawal..Wallahua'lam.