13 May 2010

rugi weh..

eja, mudah je :)

nak praktikkan tu sukar..

sekarang musim semua kawan2 praktikal di merata tempat di semenanjung..pekerja komited tanpa gaji. As di HUKM, menyambung perjuangan praktikal yang sudah masuk tahun ke-tiga. Dalam hari-hari as attend patient, as salu terfikir. Ada nilai ikhlas, atau sekadar attend kerana perlu attend patient.

Dan jugak salu terfikir, alangkah rugi jika tiap patient yang datang tu, as attend dengan tanpa perasaan. Sekadar mahu menyelesaikan satu tanggungjawab. Memang betullah, jika semua benda dalam hidup kita, kita niatkan sebagai ibadah, beruntungnya kita..
Tapi selalunya kita leka. Kita lepaskan banyak perkara begitu sahaja.

Sangat harap, hari-hari yang dilalui, pada musim praktikal yang masih panjang ini, disertai keikhlasan, rasa mahu membantu yang tinggi, dan rasa kasih pada yang memerlukan. Seperti mana as sendiri sentiasa merasai sakit, moga itu membuatkan as lebih memahami perasaan orang-orang yang kesakitan..

Back to the reason why I'm in this medical field. Coz I am a sick person too. I wanna help people, like I wanna be helped. Ikhlas, mahu fikir-fikirkan. Tulus, mahu intai-intai kan. Kekuatan, mahu digenggam erat. Moga tabah untuk meneruskan hari-hari berbaki, sambil memberi bantuan pada pesakit yang memerlukan. Seorang yang sakit attend pada pesakit. hehe, kelakar jugak kadang2 :)

p/s: sedang on call, dan sangat2 sejuukk kat hospital ni~!

4 comments:

myadlan said...

salam. tengah praktikal di HUKM ye? dekat jela. semoga dapat menjalani praktikal dengan ikhlas. dapat pahala ibadah jugak.

praktikal baru sikit as. da keje, lagi macam2 hal kena fikir.
wasalam.

juru xray juga, guess who ;p said...

Aik, diriku terasa dejavu.. hehe...

Kita kena berhati-hati dengan perasaan macam ni as. Selalu kita terlupa, tapi bagus la sentiasa beringat kan =)

I've seen too many situation which patient died but the people handling the jenazah did the job while joking around. Hurm..

Perhaps, we've lost our sensitivity after being in comfort zone and doing the same thing for too long. The same way we accepted maksiat after we've been fed with it for far too long...

A good reminder from u, as. Thanks =)

madziani said...

salam, As.

kite jumpa tadi kat radiology department, As n kawan as tu. maaf, tak sempat nak tegur. tergesa-gesa nak jumpe supervisor. tiap2 hari khamis je masuk radiology dept tu, jumpe supervisor.

perasaan tu memang turun naik, yang penting kita tahu mana nak u turn.

As said...

alan
true enuf..
time keje the pressure is different. kita memikul bebanan berbeza..
thanks ingatkan.

***

juru xray juga
siyesly i cat recognise you.
but thanks for the idea and reminder too :)
it's true enuf~

***

madziani
sorry that i didnt recognise you at the dept tonite. honestly memang tak kenal muka :) huhu
next time sapa saje, no worries :)
pukul brape eh tadi tu?