31 March 2015

Perihal awal kelahiran dan bedung bayi baru lahir

Bayi yang baru lahir pertama sekali dia kena belajar menggerakkan kaki tangan tanpa medium berair seperti sebelumnya dalam rahim ibu. Kemudian belajar bernafas. Ajaib kan dia dapat buat semua ni dalam masa singkat. Subhanallah. 

Waktu baru lahir bayi tak nampak sangat, boleh kata hampir pada buta. Tapi bila nampak cahaya terus dia akan cuba guna daya penglihatan tu. Tapi kejap kejap ajalah, dia akan mudah penat.

Kemudian bayi baru lahir tak berapa dapat dengar sangat. Masa dalam rahim memang dia akan respon pada sesetengah bunyi yang kuat. Tapi waktu lahir, dia hampir pada tak dapat mendengar. Tapi biasanya bayi lahir dalam keadaan chaos pelbagai bunyi di hospital (tak semua), mencipta auditory chaos pada bayi.

Jadi bertambah susah dia nak cuba guna deria pendengaran di awal kelahiran. Yang terbaik adalah suasana tenang, aman dan sunyi - dapat dengar jelas suara ibu, suara ayah azan iqamah aja.

Tapi, deria bau bayi baru lahir sangat baik! Sebaik sahaja lahir kita dah terus letak bayi di atas kulit perut atau dada ibu dalam keadaan meniarap, dia akan terbau bau dada ibu - kalau kita biarkan dia boleh bergerak dengan sendiri ke arah breast dan suck the mother! Masya Allah.
Ni namanya breast crawl. Breast ibu keluarkan bau yang menarik bayi, tak silapnya bau sama macam air ketuban.
(Update a year later: Alhamdulillah Khayraa got the chance to experience this)

Jadi bayi baru lahir ni; hampir tak nampak, tak berapa dengar, dan boleh gerakkan kaki tangan. Tapi biasanya kita bedung untuk membataskan pergerakan dia. Kita fikir sebab nak bagi dia rasa macam dalam perut, hakikatnya dia rasa tersekat sebab susahnya nak bergerak untuk test kaki tangan dia, practice. 





Baru keluar ke dunia baru, struggle dengan penglihatan, pendengaran, dan kemudian kaki tangan dihalang daripada bergerak. Baby is not happy.

Kita fikir waktu baru lahir ni honeymoon period untuk baby. Makan tidur, bedung, pakai sarung kaki dan sarung tangan. Rasa macam dalam perut, tidur lebih selesa. Sebenarnya dalam rahim, bayi sangat aktif somersault kan?

Hakikatnya, bayi baru lahir dia dah sibuk nak cuba melihat, mendengar, bergerak bebas dan merasa sekeliling dengan anggota badan. Jadi setiap kali terjaga, dia punya wawasan adalah nak dapat buat semua ni.
Tapi persoalannya, sama ada kita bantu dia nak capai target ni atau kita cuba menghalang dia. Tanpa sedar kita menghalang dia, tapi kita tak berniat pun. Huhu.

Jadi tak perlu bedung, pakai mittens dan booties. Selain menghalang cubaan untuk bergerak, ia juga menghalang rangsangan kepada saraf motor.

Baby bila lahir mungkin dah chubby susah bergerak sangat, kemudian kita bataskan pergerakan dia pula dalam dia berusaha nak belajar bergerak; last sekali pasrah aja lah. Hehe.

Ada bayi yang rasa desperate nak bergerak, dia tunggu waktu mandi atau tukar diaper. Masa ni dia akan gerak kaki tangan sungguh sungguh sambil mulut bising menangis waktu mandi, pakai baju atau tukar diaper. Kita pun struggle lah sama nak mandikan dan nak pakai baju. Huhu.

Selain stress sebab kena bedung ni, baby pun rasa stress bila kena baring on his back. Macam kura kura terbalik atau Ferrari diterbalikkan. Tak boleh bebas gerak kaki tangan.

Ini semua penting untuk pembangunan otak bayi, sebab setahun pertama paling cepat dia menerima dan meresap semua rangsangan, paling pantas otak berkembang.

Info ni daripada The Institute of for the Achievement of Human Potential (TIAHP). Dalam institut ni ada satu teamwork besar. Ada pakar otak (neurologists), ada therapist, ada macam macam. Dan depa ni semua dah pergi banyak negara sejak dulu dulu untuk kaji perihal anak anak di lapangan.

DISCLAIMER: Terpulang kepada gaya parenting masing masing, kondisi semasa, keperluan dan sebagainya.

---
Lima puluh tahun kajian, penglibatan sepenuhnya dan pengalaman bersama anak anak normal dan anak anak brain injured. Team mereka terdiri daripada Neurologist ke para doktor hingga physiotherapist, tak lupa photographer dan sebagainya. Telah berpergian ke lebih seratus buah negara untuk mengkaji perkembangan anak anak serata dunia berdasarkan latar belakang budaya dan nature masyarakat setempat, termasuklah Antartika, Gurun Kalahari dan semestinya Malaysia juga.

Staff institut ini telah bicara dan mengkaji:
- wanita sukar hamil
- wanita yang baru tahu dia hamil
- wanita di trimester pertama
- wanita di trimester kedua
- wanita di trimester ketiga
- wanita di bilik bersalin untuk anak sulung hinggalah wanita yang nak bersalin anak ke 11
- Bayi di saat kelahiran
- bayi 10 minit selepas kelahiran
- Bayi yang sudah matang
- Anak dalam cribs
- Anak atas katil
- anak dalam playpen
- Anak dalam bathinette
- Anak dalam Bath tub
- Anak anak di tadika dan bilik darjah
- Anak anak di mana mana sahaja yang kami jumpa; anak jiran, anak sendiri, anak saudara, anak kawan, anak brain injured, anak kepada orang brain injured dan sebagainya
- Anak sofistikated
- Anak kampung
- anak bandar
- Anak pekan
- Anak di gurun
- Anak di hutan
- Anak di Pulau
- Anak kaya
- Anak miskin
- Anak keluarga pertengahan
- Anak kilang dan sebagainya

Kajian bermula daripada pergerakan bayi dalam rahim, bayi menjulur, merangkak, permulaan bayi dapat berjalan, berjalan pantas, anak anak berlari dan melompat, pergerakan gimnas atau atletik dalam kalangan remaja sehinggalah usia tua.

Kesimpulannya mereka mendapati mobility (pergerakan) sangat kait rapat dengan perkembangan otak (kecerdasan). Untuk menanam minda yang cerdas mesti bermula dengan badan aktif.
----
The Institute for Achievement of Human Potential yang menjadi inspirasi program perkembangan anak anak NURY di Bukit Antarabangsa.

No comments: