25 March 2012

Pakcik Sudais yang OSEM!

Pasal PakcikSudais tu satgi lah kita sembang kat bawah nung. La ni nak cerita hat lain dulu.

Dah lama tak memaksa diri untuk cycling tengok alam. Aku rasa sejak pasca Ramadhan dan umrah makin slow slow aku stop cycling. Dulu adalah merasakan macam kurang sesuai wanita mengayuh. Time syadid baru dapat hidayat kot.

So today aku start off semula. Wanita dan cycling, why not then? Maka menyapulah aku akan basikal putih yang dah bersawang dan tahniah, amatlah kotor asbab habuk-habuk alam. Sapu-sapu dengan tangan ala kadar jelah, Bro. Ada masa nantilah ajak mandi manda basikal tu. Nak antaq kat tempat basuh kereta lah, ahak!

Sebenarnya kira first time ah aku cycling dengan attire baru. Then baru pasan alhamdulillah sangat selamat daripada pandangan mata-mata walaupun dipandang. *walaupun orang tengok pelik, like I care? Dahlah kayuh macam pelesit.*

Islam itu indah dan tak pernah menyusahkan penganutnya. Setiap yang digariskan besar hikmahnya, termasuklah perkara aurat seorang wanita. Aku sekarang memang hobi suka perhati wanita-wanita berkelubung indah, sangat sopan comel sedap sangat mata memandang. Seriyes!

Oke habis! Skang ni isu PakcikSudais.

Antara yang paling best bila cycling nih, time dekat nak Maghrib aku akan lalu satu masjid ni yang memang akan pasang bacaan Pakcik Sudais dalam 20-30 minit sebelum masuk waktu Maghrib.

 
Bila balik Tanaim untuk miqat umrah, biasanya mintak cab stop dekat dengan Babu Fahd

Bila match Maghrib dan Pakcik Sudais, memang aku akan teringat sangat-sangat kat Al-Haram di Makkah. Aku tak sure waktu lain, time aku ke sana Ramadhan, Pakcik Sudais wajib buat appearance jadi imam Maghrib. Aku memang jatuh chenta la beb dengan suaranya. Menusuk jiwa-jiwa.

Time Ramadhan agak untung sebab ada solat tarawikh. So antara imamnya of course lah Pakcik Sudais. Dua puluh tiga rakaat syok banyak boleh dengar Pakcik Sudais baca sambil aku pegang mashaf Al-Quran *sambil solatlah tapinya, boleh bayang tak?*. So bila camtu lebih-lebih lagi meresap jiwa.

"Sesungguhnya keredhaan Allah-lah yang paling besar!" 
[At-Taubah : 72]
 Hat ni antara yang menusuk jiwa time aku solat Terawikh di kawasan sa'ie. Pakcik Sudais, terima kasih! Menyampaikan surat cinta Ilahi dengan indah sekali. :)


Nota: Oh aku memang bias dengan Pakcik Sudais yang OSEM! Btw pernah dengar adik comel  Syeikh Muhammad Thaha Al-Junaid baca? Fuh menerawang di awan biru, Bro!


6 comments:

Anonymous one said...

Sangat bagus bersenam, macam berbasikal. bagi orang kampun macam akak berbasikal memang seronok cuma sekarang basikal banyak rosak heh!

aku HIV positif said...

ermmmphhh.. tak tau nak komen apa sebab dah serba sempurna. suka membacanya :)

aku HIV positif said...

uwah! dah ada gambo dr zada juga. best!

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Dulu giat juga berbasikal waktu petang tetapi keadaan jalan raya semakin sesak dan sebahagian besarnya asap disedut, jadi now tukar berjogging jer...:)

Naj Mi said...

hati-hati ketika menunggang ya... helmet jangan lupa :)

fuad ansari said...

mesti ada yg kagum... dengan attire baru pun, masih boleh kayuh macam pelesit.. (gurau2)

just keep in mint bahawa dewasa kini, yg elok dipandang pelik, yg kurang elok dipandang biasa.. (",)