11 November 2015

Latihan Matematik untuk anak sejak kecil

Kad Dot Matematik nilai 1 - 100.

Saya tak berapa suka Matematik, jadi saya mahu sediakan medium untuk Khayraa supaya dia rasa Matematik tu mudah. Supaya dia rasa enjoy dengan perkara melibatkan pengiraan bila dia besar nanti. Insya Allah. 



Untuk anak anak yang belum faham nilai/kuantiti sesuatu benda. Kita jadikan Matematik dalam bentuk bahasa. 

ANGKA hanyalah simbol kepada sesuatu kuantiti serta tidak mempunyai nilai untuk difahami anak anak yang baru nak mengenal.

Jadi kita perkenalkan NILAI SEBELUM perkenalkan NOMBOR yang mewakili nilai tersebut. Bila dah kenal dan faham nilai - bolehlah kenalkan angka. Boleh juga jika ulang semula untuk anak anak yang dah kenal angka.

Tunjuk kad ni dan sebut nilai nya. Anak akan rakam bilangan dot bersama nilai yang disebut. Jadi, lain kali dia nampak 5 batang pensel dia tahu itu lima bilangannya.

Bila buat penyelesaian masalah menggunakan kad ini juga; anak akan nampak perubahan dot.
Contohnya bila kita letak ● + ●●● anak akan nampak dia jadi ●●●●.
Berbanding 1 + 3, hanya simbol tetapi tidak faham akan nilainya.

Ini yang akan membantu anak mengira dengan pantas kerana dia mengenal nilai bukan angka (simbol).

Otak anak bawah 6 tahun macam span dan dapat merakamkan sesuatu sekelip mata. Benda yang kita tak nak ajar pun dia copy on the spot. Hehe. Jadi jangan ragu dengan keupayaan anak walaupun dia brain injured - yang penting mula daripada sekarang. Yakin lah dengan kemampuan anak kita!

-----
Kami beli kad yang lebih kurang spesifikasi ditetapkan secara berkumpulan cukup 10 orang; dapat harga kurang sikit. RM140 untuk 100 kad besar. Boleh nampak kan saiz lebih kurang laptop untuk bantu anak melihat dengan jelas.

Hubungi:
Puan Farah Liyana dia boleh tolong arrange group buy.

------
Satu sesi ada 5 kad. Kena imbas dengan pantas, satu kad satu saat - jadi satu sesi dalam 5 saat.

Nota cara imbas ini khas daripada Puan Farah.

DAY 1: Set 1
* Imbas dot nilai 1 - 5
* Sebanyak 3 sesi (1 sesi 5 saat)
* Sesi 1: Kad ikut turutan nilai 1, 2, 3, 4 & 5
* Sesi 2 & 3: shuffle kad supaya tak ikut turutan

DAY 2: Set 1 & 2
* Tambah 5 kad baru (nilai 6 -10)
* Buat 3 sesi setiap set; jadi total 6 sesi.
* Sesi 1: kad dot nilai 1 - 5
Sesi 2: kad dot nilai 6 - 10
* Sesi 3 hingga 6: shuffle kad set 1 & 2 supaya tak ikut turutan

DAY 3 (sehingga mencapai nilai 20)
* Tambah 2 kad baru (nilai 11 dan 12) dan ketepikan 2 kad lama yang paling awal (contohnya nilai 1 dan 2)
* Tambah kad baru dan ketepikan kad lama; dua keping setiap hari
* Setiap set mesti ada nilai baru. Sampai waktu setiap sesi ni boleh shuffle semua kad yang dah diimbas dan tak perlu ikut turutan.
Contohnya: 11,5,3,7,9 dan 12,4,8,2,10
** jika anak laju boleh +3-3 @ +4-4 @ +5-5

Lepas nilai 20 boleh mula penyelesaian masalah dah.

○○○○

STEP 2 - Equations and Problems Solving

Persediaan:
* Siapkan senarai equation untuk permainan selama dua minggu
* sehari 3 sesi
* 1 sesi buat 3 Equations (E) & 2 Problem-Solving (PS)
TOTAL: 9E 6PS/day
* 14 days x 3E: 42E
14 days x 2PS: 28PS
Pastikan dah sedia ada dalam senarai sebanyak 42 equations dan 28 problem solving dalam list.
* Pastikan equations TIDAK berulang dan pattern TIDAK boleh di teka.
Contoh nilai dot 1+1=2, 1+2=3, 2+2=4.
(Jawapan boleh diteka bayi. Depa BOSAN! hehe)

Day 1 - Day7
* 1 sesi buat 3E
* 1 hari ada 3 sesi

* Cara imbas dot ● + ●● = ●●●
(berdasarkan buku How to Teach Your Baby Math by Glenn Doman, page 115)

Say 'one' (letak kad dot nilai satu ●) dan sebut 'plus' (ambik kad dot nilai dua ●●), sebut 'two' (letak kad dot nilai dua tersebut ●●).
Sambil ambik kad dot tiga ●●● and sebut 'three'.

Day 8 - Day 14
* guna cara yang sama seperti Day 1 - Day 7
* setiap di akhir sesi buat 2 problem solvings (pastikan equation ini belum pernah dimainkan).

Next adalah tolak darab bahagi.

Jangan lupa - must be JOYFUL!

------
Sesungguhnya bukan niat nak besarkan anak yang lebih daripada orang lain - a big NO. Harapan semoga semakin besar nanti dia masih rasa gembira dan seronok belajar; terokai dunia lebih luas dan meringankan beban dia untuk hari mendatang.

Gadjet baru untuk Khayraa. ♡♡
Alhamdulillah Thank you Allah.

Inspired by:

NURY Institute, Bukit Antarabangsa.
The Institute for the Achievement of Human Potential, Philadelphia

No comments: