11 May 2012

Heart sore.


Al-Quran.
The best balm for my heart sore.
Bila rasa tak sedap hati, sedih, kecewa entah datang dari mana, kesakitan melampau dan pelbagai rasa tak best.
Hanya Al-Quran dapat beri tenang.
Dapat beri penawar.

Bila last time kamu baca Quran agaknya? 
Try sapu Quran ada debu tak?
Aku sendiri tak terlepas daripada muhasabah diri.
Sama ada cari Quran sesungguh hati just bila sedih atau..?

Ramai kita ummat Muhammad SAW hari ini sekadar membaca Al-Quran.
Dan menyangka baca tu dah cukup dikira sebagai dah beramal [Hassan Basri].
So kita ni perhati tak eh ayat-ayat dalam Quran tu..?
Atau hati kita dah keras gelap terkunci? [Muhammad: 24]

Nauzubillah..!

At least, baca 2-3 ayat Quran, usha makna sekali.
Cuba relate dengan kehidupan.
Cuba masukkan dalam kehidupan.

Cuba jaya insyaAllah.
Bila ada penghayatan, hidayah Allah turun ke mari.
Turun ke hati.
Bila kita teringin nak makan, takdanya makanan tetibe ada depan mata.
The same goes to hidayah Allah.
Berusahalah.

Berubahlah walaupun payah,
Jom kita langkah kaki sesama.
Jom!


5 comments:

Anonymous one said...

Semoga sentiasa dalam rahmatNya

fuad ansari said...

simple tapi terkesan di hati..

thanks.. (",)

ukhti,mardhiah said...

iT IS JUST NICE....

Doakan untuk ijtima yang akan diadakan di penang 25-27/5 di masjid daerah balik pulau..

:)

aku HIV positif said...

jazakallah...
terima kasih atas ingatan.
ya, alqur'an adalah sumber kekuatan sebenar

Mak Wardah said...

Dear sahabat,
Truly impressed by your blog. Dah lama ikut tapi just silent. I am truly proud with all of you guys...sedar tak anda diri anda semua jauh lebih baik dari kami, byk yg kami ambil sambil lewa, taraf kesihatan, taraf persiapan nak ke SANA tapi anda semua sudah siap sedia, harap sudi bersahabat