12 September 2010

Jika markah ditayangkan

mentari terik tinggi
awan laju lari
tapi aku masih mengharap basah hujan basuhkan lalu kotor kotor hitam dari susuk badan

masih harap terbangkan bintang
masih harap jatuhkan laut dalam
masih harap kasihnya Tuhan.

tapi hakikat,
aku masih diam di sini.
kau semua macam mana?

-----------------------------------------------

basah hujan semata
takde gosokan bersungguh pada anggota
agaknya sebanyak mana hilang daki semua..?

rabbi..
gelap sungguh hati ni
Kau tujuan utama
tapi hati ni ntah letak di mana duduknya
pada tanah lumpur
atau awan biru ampunan bahagia
bingun

aku ini
dapatkah aku
pada rahmat, berkat dan ampunan Kau?
aku ini
memang patut pun kau uji
sebanyak mana nyawa ini bersisa
sebab aku
manusia yang hampeh susahnya nak bersyukur
syukur yang diterjemah dalam amal
jua iman yang diterjemah dalam amal

rabbi
aku ini
kalaulah aku boleh tengok markah aku
untuk ramadhan yang lepas
dan sepanjang mana sejak amalan dihisab
Kau agak2 aku akan improve kan tak?

Tolong lah
bantu aku baik pulih hati ni
Tuhan

Allahummafighlana Ya Allah..
----------------------------------------------------------

Bait-bait yang di atas sana milik Mr Gluttonity, a friend of mine, in a blog of him.
Menyebabkan diri ni terfikir sendiri kembali..dan mengukir bait-bait seterusnya

Macam mana agaknya ramadhan kita yang lepas..........

1 comment:

Muhajir said...

Lumaya juga.Salam to you all blogger in malaysia