30 June 2008

Lama tak ketemu

Benar, memang benar..
Sesuatu yang disertai 'azam dan keinginan yang kuat membawa hasil.
Istiqamah itu kamu jangan tinggalkan.

Pohon jika disiram berterusan, semakin galak bunganya.
Pohon, jika tiada siraman untuk esok, lusa dan tulat, layu yang hadir.

“Maka beristiqamahlah engkau sebagaimana engkau diperintahkan.”
(Surah Hud, ayat 112)

Lama aku tinggalkan kamu, banyak mahu ku bicara namun mulutku masih belum ramah membuka kata seperti dulu. Mungkin kerna prioritas hidupku berubah tika dan saat ini.

Owh, kemaafan itu yang ku pinta. Aku kan kembali padamu, sampai saat dan waktu. Doakan kesejahteraanku, harap aku mampu memberi lakonan terbaik melodi nan indah untuk mereka setiap masa. Mereka, manusia-manusia yang disampingku. Moga mata mereka melihat diriku yang cergas sihat bukan diriku yang tewas, tewas pada 'dia' yang mencabar kesabaran diriku.

Duhai aku dan kamu, beristiqamahlah ke arah kebaikan!

p/s: Huu, lama tak update blog ;)

25 June 2008

Kisah dengan Dentist

Jika sebut dentist, takde sape yang gembira untuk pergi berjumpa beliau. Takda sape juga yang rela pergi jika tiada kesusahan yang melanda. KAnak-kanak sangat takut dengan dentist, orang dewasa pun sama. Kenapa sebenarnye ye?

Baru-baru ini si Dentist menerima seorang pesakit. Selepas meminta si pesakit berbaring, beliau bertanya,

"Nak buat apa ye ni?"

"Erm, tampal ke cabut ke mana-mana yang perlu." Jawab si pesakit. Si Dentist hanya mengangguk dan mula membuat pemeriksaan keseluruhan. Selepas seketika beliau bersuara,

"Erm, okay je semua gigi. Takda masalah."

"Eh, takkanlah takda pape kot. Mesti ada gak berlubang mana2 ke.." Si pesakit sangat hairan dan agak tak puas hati.

Si Dentist kemudiannya meminta cermin kecil daripada pembantu beliau dan diberikan kepada si pesakit.

"Cuba pegang cermin ni, saya tunjuk gigi kamu satu-satu ye." Kata Si Dentist. Si Pesakit melihat kesemua giginya melalui reflesi cahaya di dalam cermin.

Sekali sekala si Dentist mengetuk-ngetuk gigi si pesakit dengan kuat untuk membuktikan giginya masih sihat. Banyak ilmu Dentist yang si pesakit pelajari hari itu. Akhirnya Si Pesakit yang masih tidak puas hati berkata,

"Kalau macam tu, nak cuci gigilah.." Suaranya agak bernada hampa. Si Dentist mengangguk dan meneruskan perkhidmatan.

Haih..itulah kisahnya seorang budak yang rajin berjumpa dengan Dentist. KAmu semua jadi macam dia ya, kalau selalu rajin jumpa Dentist, takdalah gigi tu bermasalah. THus, takdelah kena cabut atau tampal :D


20 June 2008

Mental Technique

the view from my in room in IIU kuantan

Entri kali ini akan fokus pada kaedah mental, inshaAllah. Mudah sahaja konsepnya, iaitu segala apa yang dapat menarik mental kita untuk memberi arahan perubahan (read: Ini teori Hasanah, if yOu find this theory is offensive, please report to her mum).

Yang paling penting adalah gambaran sebelum kita semua tidur. Setiap hari sebelum saya tidur, saya akan set di dalam kepala saya seperti berikut lebih kurang:

"Ya Allah, esok aku nak jadi budak baik, berfikiran positif, kuat semangat, ceria dan tahan segala kesakitan. Ya Allah, kejutkanlah aku untuk SubuhMu. Ameen."

Eh, nak tiru? Tak boleh tak boleh. Sila buat gambaran sendiri okay :P Rekalah pape ayat yang best, niat kita untuk hari esok yang lebih bahagia. Jadi apabila kita tidur minda kita telah diprogramkan untuk menjadi apa yang telah kita niatkan. Bukankah otak berkembang ketika tidur..? Gambaran sebelum tidur ini adalah 10 kali ganda lebih berpengaruh daripada azam.

Selain daripada itu, jika kita mahu berubah kepada sesuatu, cuba tuliskan apa yang mahu kita ubahdan tampal di tempat yang kita selalu lihat.


Yang di atas adalah sample di depan meja penulis. Ada juga peringatan yang diberi sahabat-sahabat. Apabila penat belajar dan mahukan pengisian, penulis hanya perlu mengalih pandangan kepada tulisan-tulisan tersebut. Banyak juga peringatan kepada pembentukan diri.

Mungkin anda sudah biasa mendengar bahawa apabila kita menetapkan sesuatu, dan kemudian menulis dan tampal di tempat yang mudah dilihat, perkara itu akan melekat di minda kita dan menjadi peringatan tiap masa. InshaAllah. Gambar atas sekali, penulis menampal ingatan berbunyi "laziness brings yOu nowhere, hasanah! Do not regret and be tough!" Hehe.

Apabila anda menetapkan sesuatu matlamat, matlamat perlulah jelas. COntoh: 'Aku mahu membuka syarikat.' MAtlamat ini tidak jelas kerana tidak dinyatakan bila dan jenis syarikat tersebut. Contoh: 'Aku mahu membuka syarikat menerbitkan buku 7 tahun selepas grad.' Apabila sesuatu itu jelas, minda akan lebih fokus dan tidak terawang-awang meninggalkannya sebagai angan-angan.

Selain itu, anda patut cuba untuk membentuk kriteria atau standard yang boleh diukur bagi memastikan perubahan itu berjalan konsisten. Sebagai contoh yang sangat best di sini adalah saudara szakif kita mengenai "The Change". Anda boleh lihat bagaimana beliau meletakkan standard yang boleh diukur untuk memberi tanda padanya bahawa usaha untuk berubah telah berhasil :D Dengan ini anda akan lebih aware sama ada anda berjaya untuk berubah atau tidak, semestinya diikuti dengan semangat yang kuat! Huu..
Selanjutnya boleh mintak konsultasi daripada beliau ;)

Apabila meletakkan beliau sebagai rujukan anda, penulis sebenarnya hendak menekankan bahawa dalam usaha untuk berubah, salah satu cara lagi adalah dengan merujuk jejak-jejak kejayaan. Jejaklah contoh-contoh kejayaan yang berkaitan dengan perubahan yang anda mahu lakukan, percayalah anda akan berasa lebih terarah, bersemangat dan konsisten untuk berubah. Jangan lupa untuk cuba mencari ilmu-ilmu yang berkaitan dengan perubahan untuk memberi panduan kepada anda.

Akhir sekali, set kan minda anda, bersedia untuk memberi bantuan dan menerima bantuan. Itulah hakikat kehidupan diciptakan manusia untuk saling bantu-membantu ke arah kebaikan. :D

Mari kita sama-sama mencuba, ikhlaskan niat, inshaAllah khair! JUmpa lagi..

wallahu'alam


19 June 2008

Petua Untuk Berubah

Sebenarnya, petua untuk berubah ini semua orang dah well-informed. Tapi fitrah kita manusia sentiasa perlu diingatkan. Termasuklah penulis :D

InshaAllah untuk berubah ade empat teknik. Teknik pertama adalah menerusi kaedah FIZIKAL. Ini penulis ambil berdasarkan empat sumber kekuatan manusia. Yang pertama adalah mandi atau nama lain dia hidroterapi. Cuba try test tengok, waktu-waktu kita down, stress, sedih, kusut, kita biasanya akan pergi mandi. Semuanya macam ringan sedikit selepas mandi. Mandi juga dapat membantu diri kita untuk tenang berfikir. InshaAllah

Kesimpulannya, jangan lupa mandi pagi-pagi :D


Selain itu, sumber kekuatan manusia adalah pada pakaian berwarna putih dan kain kapas (cotton). Bila ada sesuatu benda putih di kepala, senang dapat ilmu. Ini pesan Ummi Maimunah kepada saya, beliau anak murid Harun Din. Saya pun turut merasai kesan pemakaian warna putih dan kain jenis kapas ini. Rasa apa..?? Hehe, rasa lebih disayangi :D Saya bergurau sahaja, cubalah sendiri, anda masing-masing akan merasai. Anda akan lebih bersemangat untuk meneruskan aktivit harian dan juga untuk melakukan perkara-perkara positif. Kerana itu baju tidur banyak daripada kain kapas ;)

Ibu sering melarang saya memakai pakaian berwarna hitam. KAta Ibu, diri kita akan mudah jatuh sakit dan merasa lemah. Alamak, ini sudah masuk topik terapi warna pulak. InshaAllah lain kali kita sentuh.

Yang ketiga adalah memakai wangian, apa-apa sahaja yang harum. Berikut adalah beberapa hadith yang diambil daripada buku al-Masaail Jilid 2.

Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda “Barangsiapa yang diberi harum-haruman, maka janganlah ia menolaknya, karena sesungguhnya ia itu ringan bebannya (ringan dibawa) dan harum baunya.” (Shahih riwayat Ahmad, Nasa’i, Muslim, dan Abu Dawud dari Abu Hurairah).

Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda “Diberi kecintaan kepadaku dari (urusan) dunia kamu, ialah wanita, harum-haruman/wangi-wangian, dan dijadikan kesejukan mataku di dalam sholat.” (Shahih riwayat Ahmad, Nasa’i, Hakim dan Baihaqi dari Anas bin Malik).

Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda “Sebaik-baik harum-haruman (buat kamu) ialah : misk/kasturi.” (Shahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Dawud, Nasa’i dari jalan Abu Said al Khudriy).

Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda “Siapa saja perempuan yang memakai minyak wangi kemudian ia keluar, lalu ia melewati suatu kaum (orang banyak) supaya mereka mendapati (mencium) baunya, maka dia itu adalah perempuan zina/tuna susila.” (Hasan riwayat Ahmad, Nasa’i, Abu Dawud, Tirmidzi, Ibnu Hibban, Hakim, Ibnu Khuzaimah, dan Thahawi dari Abu Musa).

Hadith yang terakhir itu adalah larangan Nabi s.a.w kepada wanita yang memakai wangian dengan kuat apabila kelaur dari rumah dengan tujuan untuk menarik perhatian lelaki. Tapi bukan bermakna takleh berharum-haruman, tapi biar kena pada cara dan keadaan. Ibu selalu pesan dulu, untuk wnaita, cukuplah untuk kita sahaja dapat merasai keharuman bau itu.

My habit sendiri, tak suka berwangi-wangian apabila keluar rumah. Tetapi sangat suka memakai haruman apabila hendak memulakan sesi ulangkaji di bilik. Rasa lebih segar dan bersemangat waja :D Cubalah!

Perubahan itu hendaklah sedikit demi sedikit, maka penulis hendak berhenti di sini dahulu dengan harapan pembaca dapat mencuba petua pertama di atas. Sebenarnya penulis kesuntukan masa untuk menulis lebih lanjut rentetan tanggungjawab lain. Dan blog ini adalah salah satu prioriti penulis juga, yang penting adalah kualiti bukan kuantiti. Jangan lupa ya cuba amalkan yang di atas dahulu. MAri kita sama-sama berubah sedikit demi sedikit :)

Pesanan untuk penulis dan pembaca:
Dalam bersahabat, yang lebih baik daripada kita adalah untuk kita menumpang. Yang setara/sekufu dengan kita adalah untuk kita sama-sama suka dan yang lebih bawah daripada kita adalah untuk kita menyayangi mereka.

Ingat ni tau :)

wallahu'alam

Perubahan Adalah Fitrah

Semua manusia akan berubah. Betul? Semua benda di dunia akan berubah, yang kekal hanya Allah. Ada berubah jadi baik dan sebaliknya. Jadi hari ini ita sentuh mengenai apa yang positif dulu. Berubah kepada hasanah. Eh, hasanah? :D Berubah kepada kebaikan.

Tiada satu perubahan pun yang tidak penting, semuanya penting belaka walaupun perubahan yang sangat kecil. Bila kita berubah, orang di sekitar kita juga akan berubah, inshaAllah.

Dalam dunia ni ada 3 kategori manusia. Pertama: berjaya yakni golongan yang yang hari esoknya lebih baik daripada semalam. Kedua: Terpedaya yakni tiada apa perubahan kepada kebaikan langsung. Dan yang ketiga, celaka; yakni hari ini lebih buruk daripada semalam. Nauzubillah.

Macam mana nak bermula?

Kita mesti bermula dengan pembangunan diri. Kunci pebangunan diri adalah bersedia untuk melakukan sesuatu yang positif walaupun kecil HARI INI juga. Diantara kita ramai yang berkata bahawa kita tidak mampu. Kalau kita tidak mampu, jadilah orang BARU yang mampu membuat perubahan dengan segera!

Apakah petua untuk berubah..??

Akan bersambung..

"Rabbi habli hukman wa alhiqni bissolihiin..ameen"
[Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kami kebijaksanaan dan dampingkanlah kami dengan orang-orang soleh]

17 June 2008

Pecat sahaja kesemuanya

Mari kita menelusuri sejarah untuk seketika..

Bila MB Perak menukar Ketua Jabatan Agama
Dia marah
Lantas ketemu Raja
Bukankah mereka juga marahkan Raja sebenarnya?

Bila Imam surau dan Masjid
Di negeri-negeri pembangkang dipecat
Dia marah
Katanya tidak adil

Bila PKR meneruskan pembinaan kilang babi
Dia marah
Katanya cakap tak serupa bikin

Bila Tan Sri Sanusi Junid keluar UMNO
Dia marah
dipecatnya beliau sebagai Presiden UIAM

Tahukah kamu siapa menubuhkan Petronas?
Dia, Perdana Menteri ke-2 Malaysia
Kenapa Petronas ditubuhkan?
Beliau mahu memastikan satu perkara
Harga minyak tetap rendah
Sekalipun harga minyak dunia meningkat

Mari kita berfikir
Harga minyak dunia naik
Maka Petronas semakin untung
Ke mana perginya ye..

Ya Allah Ya Tuhanku
Masih adakah pemimpin yang ikhlas kepadaMu
Atau kami hanya menunggu masa menerima kemurkaanMU??

Salam Takziah dan Tahniah

Salam tahniah atas pernikahan dua sahabat, Hayati Husna dan Khairul Fikri di Kedah weekend lepas. Barakallahu laka wa 'alaika wajama'a bainakuma fi khair. Ameen. Mintak maaf sahabat atas ketidak hadiran, kepenatan dengan tugas-tugas di hospital.

"This day [all] good foods have been made lawful, and the food of those who were given the Scripture is lawful for you and your food is lawful for them. And [lawful in marriage are] chaste women from among the believers and chaste women from among those who were given the Scripture before you, when you have given them their due compensation, desiring chastity, not unlawful sexual intercourse or taking [secret] lovers. And whoever denies the faith - his work has become worthless, and he, in the Hereafter, will be among the losers."
Al Maidah: 5

Dan Salam Takziah buat sahabat rapat di sekolah dulu, Rabiatul 'Adawiyah, atas kehilangan ayah awal pagi ini. Arwah sangat ramah dan baik orangnya. Lama tidak ketemu dirimu sahabat, akhirnya bertemu dalam keadaan begini. Lama jugak tidak ketemu ibumu, ketemu pula dalam keadaan begini.

Begitulah hukum 'alam, tiada yang kekal dan semua makhluk pasti kembali kepada penciptaNya. Didoakan moga dikuatkan hati dan Iman menghadapi kehilangan, kerana yang satu itu, sentiasa tiada duanya.

"Every soul will taste death, and you will only be given your [full] compensation on the Day of Resurrection. So he who is drawn away from the Fire and admitted to Paradise has attained [his desire]. And what is the life of this world except the enjoyment of delusion."
At Taubah: 185

Berbuat baiklah kepada kedua Ibu dan Ayah tika mata masih dapat melihat mereka, mulut masih dapat berbicara, jasad dan ruh masih ada untuk menerima kasih dan jasa bakti. Doakan kebaikan buat mereka andai ruh telah terpisah dari jasad, jangan ada rasa jauh dan terpisah, moga ketemu kembali di syurga nanti. Ameen.

Wallahu'alam


16 June 2008

Can a family man with Salary RM3,000 survive in Malaysia

Note: Taken from my father's friend

Let's do some simple calculations here.

In Malaysia , the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn't).

I understand there are many families whose
monthly income does not reach RM3,000,
but, to make things simple,
let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?

Okay, let's start rolling with a family which has
husband, wife, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100
(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775
(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

husband makan / teh-tarik during working hrs: RM155
(RM5/day, RM5 ... can eat what?)

Car repayment: RM400
(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam) : RM300
(go to work, bring son to school,
only can afford one car running)

Insurance: RM650
(kids, wife and myself)

House repayment: RM750
(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80
(got that cheap meh? i don't think so)

Older children pocket money @ school: RM20
(RM1/day, eat bread?)

School fees: RM30
(enough ah?)

School books and etc: RM100
(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50
(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100
(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents, and etc...

Let's use a calculator to total up... WALAO EH! Shit! RM3,610 already...

EPF belum potong, income tax lagi......... oledi RM3,610 ....

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?

How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don't earn RM3,000/month! !!

What is this? Inilah Malaysia Boleh... Sorry ... it should be Malaysians Boleh , because we're still alive and kicking!!

No wonder so many Ah Loong around lah....


15 June 2008

Baghdad - KL - Kuantan


Maghrib tadi tiba-tiba abang sampai. Begitulah dia, tiba-tiba sahaja berada di mana-mana. Perhatian; abang yang sulung ye ;)

Sambil makan dia bercerita, baru-baru ini katanya dia berjumpa dengan seorang warga Baghdad yang agak berusia berdekatan sekolah Shamil.

"Im from Baghdad, Im looking for International Islamic University, how can I reach there?" Katanya merujuk kepada UIAM Kampus Kuantan.

"It is not far from here. Could you wait for a while, I want to fetch my son from school then I can send you there." Abang segera faham, adiknya belajar di situ sekarang ini.

"Owh no need to send me there. Can I go there by bus?" Tanya dia lagi.

"Maybe it is quite hard to find a bus to go there, come, let me send you." Sekali lagi abang faham, satu-satunya bas yang pernah adiknya naiki untuk ke UIAM di Indera Mahkota, hanyalah dengan bas UIAM sendiri.

Dia semakin teragak-agak untuk menerima apatah lagi apabila Kak Long (isteri Abang) mempelawa dia untuk duduk di kerusi hadapan kereta. Katanya tidak mahu menyusahkan, tetapi sangat saya kenal siapa Abang. Susah untuk menolak ajakannya, kerana apabila mahu menolong, dia sangat bersungguh.

"No, no, please. Let me seat at the back." Katanya kepada Kak Long.

Menjadi tradisi keluarga kami menghormati ahli keluarga lelaki, apatah lagi yang lebih dewasa untuk duduk di kerusi hadapan kereta. Akhirnya Kak Long pula yang teragak-agak. Hehe. Sambil di dalam kereta lelaki Baghdad tersebut membuka ceritanya.

Dia adalah seorang professor dalam bidang Pharmacy di Baghdad dulu. Professor Abbas namanya berusia 55 tahun. Ceritanya, ape yang ditunjukkan di televisyen hanyalah secuit daripada kesengsaraan mereka di sana. Antara syi'ah dan sunni tidak pernah bertelagah seperti yang diwar-warkan, tetapi pihak Amerika menyebabkan pertelingkahan antara mereka.

Katanya dia mempunyai seorang isteri dan tiga orang anak yang kesemuanya merupakan graduan. Kini dia telah kehilangan mereka semua, tapi apa yang lepas biarlah lepas, dia redha akan segalanya. Semakin dia bercerita semakin dia sebak. Keadaan huru-hara di Baghdad, kiri kanan depan belakang semuanya tentera Amerika, termasuklah wartawan. Dia tak mampu meneruskan kehidupan sebegitu, diikutkan hati mahu sahaja dia membunuh diri. Hanya kerana perbuatan itu dilaknat Allah, dia menjauhi.

Dia yang telah kehilangan keluarga, rumah dan harta, baru sahaja 6 bulan menjejak kaki di Malaysia. Hari pertama sampai di bumi Kuala Lumpur, dia bertanyakan orang ramai di mana masjid. Apa yang menyedihkan tiada seorang pun yang tahu. Hanya apabila azan maghrib berkumandang, dia mengikut arah datangnya laungan azan dan terlihat cahaya dari menara masjid.

Dia kini masih mencari kerja, mengharapkan Kuliyyah Farmasi UIAM dapat memberi tempat untuknya. Abang hanya menghantar dia ke pintu utama UIAM Kuantan. Saya faham, Abang hanya tahu di mana hostel saya sahaja, lain-lain Abang gagal mengesan :D

Abang pesan pada pengawal tolong hantarkan Prof. Abbas ini ke tempat sepatutnya kerana abang tidak arif tentang kawasan UIAM. Abang dan Prof. Abbas bertukar nombor telefon. Abang minta keep in touch dan jika datang lagi, abang mahu dia menghubungi. Tidak abang tanyakan bagaimana kehidupannya dalam 6 bulan ini, hanya abang menghulurkan wang, namun tetap ditolaknya. Abang gundah dan kemudiannya terus memasukkan duit ke dalam poket Prof. Abbas.

"Please don't take it out, please use it.."Kata Abang apabila dia mahu memulangkan semula wang itu. Dia akhirnya akur dan menerima.

Petang itu abang mendapat panggilan dari Prof. Abbas. "Im on my way back to Kuala Lumpur. The university will give the answer by next week, inshaAllah. I will contact you again." Katanya.

Cerita Abang kali ini mengingatkan saya kisah-kisah yang lepas. Saya tidak tahu mengapa, selalu sahaja dia disapa lelaki asing yang tidak dikenali, kebetulan pula yang memerlukan bantuan. Mereka seolah tahu-tahu sahaja Abang mungkin dapat membantu. Abang pula orangnya, sedia membantu sangat pemurah lembut hatinya. Bukan memuji kerana dia abang saya, tetapi banyak perkara yang saya saksikan di depan mata.

Kadang-kadang saya sendiri yang cuak dengan situasi sebegitu kerana kami berdua memang mudah mempercayai orang. Selalu juga saya sengaja mengambil gambar abang dan mana-mana lelaki asing yang memohon bantuan dengan tujuan bahan bukti jika apa-apa terjadi :D

Ketika menulis, terasa sebak apabila meletakkan diri untuk merasai keperitan hidup Prof. Abbas. Kehilangan segala-galanya dan seperti katanya, dia datang ke Malaysia berseorangan dengan sehelai sepinggang. Mengenangkan pula saudara-saudara seIslam di negara-negara Islam yang sedang dalam mode peperangan, makin luluh hati ini. Ingatan untuk mereka tetap ada, namun apa sumbangan kita agaknya ye. Sekurang-kurangnya kiriman do'a buat saudara-saudara yang sedang berjuang mempertahankan diri dan maruah agama, moga syahid milik mereka dan kemenangan untuk Islam. Ameen.

Mohon dengan sangat Malaysia kekal aman, begitu juga dengan negara-negara mereka. Teringat cerita pensyarah yang berasal dari Iraq ketika saya di Asasi Kejuruteraan Matrikulasi UIAM dulu. Katanya, ketika dia di universiti di Iraq, serangan mula dilakukan terhadap negaranya.

Ketika sedang belajar, secara tiba-tiba mereka dihujani peluru daripada jet pejuang. Akhirnya mereka terpaksa belajar di dalam gelap untuk mengelakkan mereka dikesan sekaligus diserang. Peperiksaan dijalankan di bawah tanah. Hanya segelintir yang lulus dan dia adalah antaranya. Melihatkan situasi pelajar di Malaysia, katanya ramai yang tidak menghargai peluang pendidikan yang disediakan.

Ini yang saya juga sedar, ramai yang mendapat tempat untuk belajar tetapi kemudiannya belajar sambil lewa dan tidak hadir kuliah. Hanya jika mereka memikirkan kesusahan saudara-saudara seIslam untuk mempunyai peluang sebegitu, pasti mereka akan lebih menghargai. Manusia jika biasa disuap, mereka tidak tahu menghargai. Manusia jika diajar untuk bersusah payah mendapatkan sesuatu, mereka akan sangat2 menghargai. Itulah manusia yang sering lupa untuk bersyukur.

Mohon padaNya kita semua adalah di kalangan yang setiap masa bersyukur padaNya. Ameen. Penulis tidak pandai bercerita, namun harapnya ada iktibar yang boleh diambil, inshaAllah.

wallhu'alam.

p/s: soklan cepu mas. Sape pandai, tahu di mana lokasi gambar di atas? ;)


14 June 2008

Because no one told you

Note: Saya menulis kerna not many of us have the knowledge about radiography

during my posting, mix up of 3 instituitions + 3 courses - IIUM, UKM and UTM.

"2 weeks is not enough!" She said on the last day of our clinical posting.

We have just feel attached to the staffs and other practical students, besides, we could do the imaging techniques on our own, but then we have to go. Some of us looks like a pro, but then we have to stop the posting at the end of the week 2. It should be for a month but then the previous Dean requested for it to be not more than 2 weeks. Maybe one of the reason is we have only completed the first level of study which is the first year but it doesn't mean we did not know how to deal with patients.

Doing the clinical posting before entering the second level of study, this is very rare among degree students as they only learn basic things during this level. The same goes to us, but we are a bit further as we have been taught the imaging techniques (patient's positioning) at the early stage of study and being used to the equipments (read: the imaging machines) since the first two weeks in the course. Thus having a clinical posting at the end of the first level of study is good enough for us to practice the skills on patients.

Sepanjang dua minggu, walaupun badan sebenarnya penat tapi tetap menafikan, hanya selepas kembali ke rumah, baru dapat rasakan badan yang bengkak2, lebih tepat lagi muscle cramp. Untuk bahagian x-ray, ia memerlukan kekuatan fizikal untuk membawa mesin yang tergantung di siling ke serata arah. Sangat berat, selalunya apabila mengendalikan mesin, badan aje yang bergerak tapi mesinnya tidak. Mungkinkah badan kami terlalu ringan..?? Owh, jangan perasan.

Selain daripada mesin yang berat, pesakit juga sangat berat terutama yang datang dengan katil. Kami perlu mengangkat pesakit untuk meletakkan kaset (read: image receptor) di bawah badan mereka. Kalau pesakit obese, memang rasa tak terdaya, tetapi kerana semangat untuk membantu, segalanya jadi terdaya. Kaset juga berat tetapi telah terasa ringan kerana perlu dipikul ke sana ke mari, namun tetap terasa beratnya apabila perlu dipikul ke wad. Tetapi apabila kita melakukan dengan rela hati, semuanya jadi ringan ;)

Salah satu equipment-ini machine yang tergantung pada ceiling dan bebas arah

Untuk perlindungan daripada sinar radiasi, semua Jabatan Radiologi di semua hospital wajib meletakkan komposisi plumbum di dalam kaca cermin (yang digunakan untuk tujuan pemerhatian-boleh rujuk gambar atas skali) dan meletakkan komposisi Barium Plaster pada dinding bangunan jabatan. Prosedur menghasilkan image dilakukan di dalam bilik tertutup dan hanya satu pesakit bagi satu masa. Jadi, antara kerja tetap kami setiap masa adalah membuka dan menutup pintu yang berat. Untuk membuktikan tahap perlindungan tersebut, bolehlah kamu lihat network signal pada telefon bimbit ketika kamu berada di dalam kawasan jabatan. Di telefon saya terpapar 'panggilan kecemasan sahaja' dek kerana no network signal.

Kalau dulu film dicuci secara manual dengan menggunakan bahan kimia, tapi kini banyak tempat sudah menggunakan CR (Computed Radiography). Kaset yang telah di-expose-kan dengan radiasi di scan bar code nya pada nama pesakit yang telah didaftarkan dalam CR. Banyak benda boleh diubah dengan adanya CR dan proses mencetak image menjadi lebih cepat.

Inilah CR, semuanya hanya dengan sentuhan jari. Ini adalah ketika sedang meng-edit gambar

Sampai sini dulu setakat ini, sambung lain kali. Banyak2 tepu nanti.

wallahu'alam.

13 June 2008

MH series 0007


The part which I like most for this clinical posting is the ‘morning prayer’ or the ‘morning gathering’. Every day at 8am all staffs including intern students will have a halaqah for morning gathering. It started with a prayer which could be divided into three parts; the first part: showing our thankfulness for His blessings, second part: ask Allah to help us to give out our best for the service and lastly: prayer for our patients to be tough, enduring and to get well soon.

The prayer is quite long, but meaningful, more towards the hope to see the patients making a full recovery from their sickness. I do think that it could be better if; one, make up the gathering 10 minutes before 8am, thus everyone can start the service exactly on 8am. Two, if they make the prayer to be heard through the speakers all over the hospital, hence, everyone including the patients could say ‘ameen’ together with us.

Another interesting part is the CME (Continuous Medical Education) which been held every Wednesday (hospital’s CME) and every Thursday (department’s CME-in every dept.). As far as what I observe, the hospital’s CME is focusing more towards current issues and also rare cases while Radiology Department’s CME is more into bringing up the concern among staffs regarding current problems and things which could be improved.

I did not know whether these been practice in any other hospitals, but I do find them very interesting and great enough for all staffs. To know on this, surely I need to travel here and there other than asking others for their experience. As what stated in Qur’anul kareem in Surah At-Taubah verse 122;

فلو لا نفر من كل فرقة منهم طائفة ليتفقهوا في الدين ولينذروا قومهم اذا رجعوا اليهم لعلهم يحذرون

And it is not for the believers to go forth all at once. For there should separate from every division of them a group to obtain understanding in the religion and warn their people when they return to them that they might be cautious.

Wallahu'alam


7 June 2008

Sukan permotoran versi kanak-kanak




Petang tadi kebetulan tertengok kanak-kanak kecik race motor, sangat kecik racing motor. Ternganga pun ade. Gaya bawak motor macam racing kat Sepang. Huu..


video

video ni da banyak cut, just nak tunjuk how they race. Mantap gak bebudak neh ye, admire betul. Sesape tau al kisah permotoran kanak-kanak ni boleh share ye. ;)

MH series 0006


Meninggalkan blog beberapa hari dek kerana kesibukan dan kepenatan. Setiap pagi kami sampai di hospital sekitar 7.40am dan sebelah petang selepas jam lima akan solat terlebih dahulu sebelum keluar. Dan setiap hari kami menuju ke Balok menemani kakak saya menguruskan perniagaan. Setiap kali maghrib juga Masjid Balok menerima kehadiran kami. Tiba di rumah sekitar jam 10 setiap malam.

Kebetulan semalam si MM bertanyakan jalan ke Balok. Saya senyum sahaja walaupun pertanyaannya berbaur hendak menjeleskan saya (ini yang disebut olehnya). Hendak ke pantai katanya. Hihi, nampaknya percubaan beliau tidak berjaya.

Oleh kerana pergi awal pagi dan pulang lewat malam, hendak membuka laptop pun terasa berat oleh saya, inikan pula mahu mengupdate blog. Hari pertama dan kedua saya ditugaskan untuk portable x-ray, maka apabila tiada kes portable saya akan berada di General X-ray Room di JPD (Jabatan Pengimejan Diagnostik). Maka seharian akan berdiri dan ke sana ke mari. Hendak duduk tidak berani :D

Kes portable saya banyak di PICU (Paediatric Intensive Care Unit) dan ICU selain di ward biasa. Hati saya luluh setiap kali ke PICU. Rata-rata adalah bayi kecil yang badan penuh berwayar. Paling tidak tahan apabila memikirkan kesakitan mereka dengan jarum yang berada di badan, belum lagi mengambil kira masalah kesihatan mereka sendiri. Saya sendiri tidak tahan dengan jarum IV yang berada di tangan ketika di ward. Melihat dada yang penuh jahitan dan sebagainya. Hati saya luluh, namun kerana telah biasa, saya gagahkan kembali untuk meneruskan tugasan.


Yang paling saya admire adalah cara doktor-doktor di PICU bekerja. Salah satunya apabila doktor bercakap dengan bayi-bayi kecil itu seolah-olah mereka faham apa yang sedang mereka lalui. Memujuk dan berbicara, mengurut-urut badan bayi menimbulkan rasa selamat pada mereka. Saya gembira jika itu yang diamalkan :) Malah doktor di sana menenangkan bayi terlebih dahulu sebelum diserahkan kepada kami. Overcoat saya juga perlu ditanggalkan oleh kerana warna putih lebih mengundang kuman berbanding pakaian berwarna kerana kawasan tersebut sterile.

Teringat perbualan kami;

"Kat sini takleh pakai overcoat sebab nanti budak-budak takut eh?" Tanya seorang teman.

"Oyt, baby mana kenal overcoat doktor, isk isk isk.." Kami semua tergelak.

Kemudiannya barulah timbul cerita sterile tersebut. Haha.

wallahu'alam

Minyak jagung, masakan tahan lama

PAda suatu malam yang indah, tiba-tiba bertalu message masuk mengenai kenaikan harga minyak. Saya tidak berperasaan untuk diri saya, mungkin rasa tidak kisah pun ada, bukan kerna kaya tapi rasanya sia-sia untuk saya turut sama geram. Sia-sia geram saya jika ia untuk mereka yang tidak kisah akan rakyat.

Tapi saya rasa sebak memikirkan kembali kesan selepas (after-effect) kenaikan harga minyak seliter. Paling terkesan tentulah rakyat yang hanya mampu naik motor kapcai dan yang hidup susah. Walaupun mereka tidak menggunakan kenderaan yang memerlukan bahan api, namun bukankah pengangkutan untuk beras, sayur, gula dan sebagainya diangkut menggunakan lori yang memerlukan minyak..?? Sudah tentu kesemua harga barang-barang keperluan akan turut meningkat secara mendadak.

Bila terjadi hal ini semua akan mempersoalkan ke mana perginya untung PETRONAS dan negara kita sebagai pengeksport minyak. Malah minyak negara kita antara yang paling mahal jika dieksport kerana kualiti yang tinggi. Malaysia pula mengeksport minyak yang lebih tinggi harganya ke luar dan mengimport minyak yang jauh lebih murah untuk kegunaan pengguna Malaysia. (nota: Kalau ade salah tolong betulkan)

Jadi, ke mana hilangnya keuntungan PETRONAS? Mintak maaf jika entri ini bernada emosi kerana saya sudah bosan mengenai isu ini dan kaitannya dengan Petronas. Sejak saya kecil ayah bekerja dengan Petronas. Ibu dan abang pula bekas pekerja Petronas. Kakak sepupu pula di bahagian kewangan Petronas di Menara Berkembar, makcik juga di Petronas.

Insan-insan ini yang mempunyai hubungan rapat dengan saya menyebabkan banyak kisah di sebalik tabir Petronas yang saya tahu. Antara kisah dahulu kala yang saya ingati adalah apabila Petronas yang asalnya syarikat swasta menjadi separuh kerajaan (read: boleh kata jadi hak milik kerajaan). Kakitangan Petronas dipotong gaji tapi tidak lama kemudian, gaji kakitangan kerajaan pula yang naik. Memang petronas memberi bonus yang besar, tapi itu hanya untuk para eksekutif, yang bukan eksekutif tidak menikmati semua itu. Kerna itu saya bosan apabila masyarakat menyebut-nyebut begini,

"Uiks, keje Petronas gaji tinggi, paling kurang pak guard pun dapat RM3000."

Sape yang memandai cakap macam ni ye, isk isk isk..saya bosan!

Sebelum apa-apa terjadi, ayah dan sepupu saya akan inform dulu. Dan saya kecewa setiap kali ia terjadi. Setiap kali itu saya terfikir apa nak jadi dengan Malaysia yang kita bangga-banggakan ini. Kita tunggu August ini sama ada minyak akan naik lagi kepada RM4. ;P

Saban tahun harga minyak dunia semakin melonjak, dan saban tahun itu juga keuntungan Petronas melimpah ruah. Cuma yang penat saya fikirkan, ke mana perginya semua itu. Jika dulu untung sedikit tetapi mampu menampung subsidi minyak, kenapa dengan keuntungan yang semakin tinggi hari ini tetapi subsidi semakin dikurangkan..? Benar, keperluan negara turut meningkat, tetapi ia sepatutnya seiring. Mesti ada sebab-sebab di sebalik tabir mengapa.

Jika kamu masih ingat ketika para pelajar memprotes kerana kerajaan negeri Selangor tidak memberi RM1k untuk kemasukan mereka ke universiti, dengan selamba MB Selangor yang ketika itu baru menjawat jawatan tersebut menjawab,

"Macam mana nak bagi, duit kerajaan negeri dah licin."

Licin untuk PRU12 oleh kerajaan negeri sebelumnya. Sehinggakan sultan Selangor mempersoalkan ke mana perginya wang tersebut. Terbit pula di harian Sinar edisi pantai Barat membocorkan ke mana perginya wang tersebut. Kisah ini mirip kepada situasi ketika pihak pembangkang menang pilihan raya di negeri Terengganu.

Terkejut mereka apabila menyemak kewangan negeri yang ditinggalkan kerajaan negeri sebelumnya. Bukan setakat duit kerajaan negeri habis licin, malah ditinggalkan hutang sekali, banyak. Dan selepas PRU12 yang lepas, pemerintahan negeri beralih tangan, untung untuk mereka kerana kerajan negeri sebelumnya berjaya melunaskan hutang malah meninggalkan baki duit.

Pemerintahan beginilah yang dicari-cari, bukan sekadar menghabiskan duit untuk pembangunan, malah menghasilkan keuntungan dan membantu rakyat supaya tidak hidup melarat. Apa gunanya pembangunan jika yang kaya semakin kaya yang miskin semakin miskin..?? Cuba bagitahu saya apa gunanya.

Semua kemelesetan ni, takkan dirasai yang kaya, hanya yang miskin semakin papa. Haiz....

Seperti ape yang DSAI cakap, ke mana perginya akautabiliti Petronas. Saya selalu hairan, cuba kalau Petronas boikot sikit kerajaan, tunjukkan yang mereka juga berkuasa. Bertindak secara lebih professional, mereka syarikat besar, tapi apa yang menghalang ye mesti ada sebab..hmmm..kena kaji skit nanti.

Kamu semua pergi baca suratkhabar hari ini ye. 4 langkah yang PM cadangkan.

Malam tersebut kebetulan message diterima ketika saya di dalam kereta. Sempat tangkap gambar-gambar dan video orang ramai berpusu-pusu keluar mengisi minyak. Bersemangat juga ye ;D

Peringatan sekali lagi, saya yang belum cukup umur untuk mengundi tidak berpihak kepada mana-mana, cuma saya menyokong apa yang benar. Harap-harapnya rakyat tidak pula mencuri kerana kesempitan hidup. Moga Allah permudahkan semuanya, hikmahnya rakyat akan lebih jimat cermat. Saya sendiri apabila di traffic light, tukar transmisi gear kepada gear N, sebelum ni jas tekan break. Kalau di traffic lite, masuk gear P then tukar balik, tak baik untuk kesihatan kereta lak..huu..

wallahu'alam


6 June 2008

7 wonders of me

Two tags in a week. Gone with the wings for a week. Will have you know the reason why in the next entry inshaAllah. This post is specially dedicated to nuarX and Master J, two good friends of mine, and not forgotten, this entry is also to all readers. Both of them had tagged me last few days. Tataulah depa pakat ke ape :D Satu dalam bahasa Melayu, and one in English. Thus, I will make them mix up ;P

Kekadang tag nampak macam useless, tapi cuba cari hikmahnya :) Salah satunya, moga lebih mengeratkan ukhwah bak kata dia yang tag saya. Lainnya, release tension saye yang penat seminggu clinical posting. :D

Here it goes, the 7 wonders of me! Men-englishkan tajuk sifu nuarX. Sendiri tak faham nape tujuh, tapi pasti ada hikmahnya :)

1. 7 FAKTA TENTANG SAYA
2. 7 things that scare me
3. 7 LAGU BUAT MASA SEKARANG
4. 7 words I always say
5. 7 PERKARA AMAT BERNILAI
6. 7 "firsts" in my life
7. 7 BLOG YANG DIPILIH



7 FAKTA TENTANG As

1. Dilahirkan pada pagi 10 Zulhijjah 1407
2. Jarak UIAM Kuantan ke rumah adalah sejam suku, ada sape2 nak mai?
3. Well known sebagai As bOb sebab suka kawan dgan spongebOb (tu kat my profile adalah kaki spongebob)
4. Sangat suka bersukan, suka acara sukan padang dan paling suke basketball!
5. Sangat sukakan fotografi, termasuk gambar luaran manusia dan dalaman. Be careful, I know what is in your heart ;P
6. Hanya ada lesen kereta competent, tak berani amik lesen motor
7. Kalau nampak kereta CCE 5555, sila angkat tangan kat saya ye

2. 7 things that scare me

i: Downgrade of Iman
ii: Hellfire
iii: Loosing my parents and good friends
iv: Islam is not being well practiced
v: Amanah
vi: Cannot give the best to those whom I called to serve
vii: Severe pain during critical hours (in exam hall, before exams, finishing tasks etc)

7 LAGU BUAT MASA SEKARANG

1.Ummi - Akbar (best amat)
2.Salahuddin Al- Ayyubi (teruja dgan sirah)
3.Pemergianmu (sirah paling sayu)
4.Lagu untuk Ibu (belajar menzahirkan kasih dan terima kasih)
5.Our world - Zain Bikha (sudah dua tahun jadi ringtone handset)
6.Di atas nama cinta (lirik hebat, susahnya jadi seorang hamba)
7.Al HAmra' (huu...sirah yang mengujakan. Samgat harap dapat rasai kehidupan di cordova waktu kegemilangan tersebut)

4. 7 words I always say

i: Allahuakbar! (being said almost in everything)
ii: Astaghfirullah (becoz Im always make mistakes)
iii: Orait! (staff in radiology dept kat hospital sume da ajuk my 'orait')
iv: Adui.. (talking to myself, salu sebut tanpa sedar bile sakit..hehe)
v: Serious!?! (sejak lebih 8 tahun)
vi: Camne eh?
vii: Alamak...

7 PERKARA AMAT BERNILAI

1.Iman dan Taqwa
2.Ibu Ayah Keluarga
3.Ilmu
4.'Aqal
5.Semua sahabat-sahabat jauh dan dekat
6.Entri-entri di Light Upon Light sejak 4 tahun lepas
7.Sume pictures dan self-creative-designs dalam hard disk [internal HD, external HD]

6. 7 "firsts" in my life

i: first major success, 5A's for UPSR, 1999
ii: 1st time belajar bawak motorsikal secara terpaksa-July 2007, , 1st time jatuh motor on Sept 07
iii: first English debating national level, May 2003
iv: first state award, Aug 2004
v: first motorbike-July 2007, first car-March 2008
vi: first time blogging, April 2005
vii: first gold medal for long distance fast running = 4x400m district level, year 2004

7 BLOG YANG DIPILIH

1.Naufa yang cOmel
2.Naheed-adik manja
3.Izzah yang jauh
4.Neem-a different person
5.Zaty yang ditunggu
6.Hafzi yang rumahnya dekat dengan HTAA
7.Si dia yang nick nye best


Maaf ye sebab kena tag. Pandai-pandailah alter jadi berguna. Silalah ambil iktibar from all of the above. Moga ada baiknya. Apa yang buruk, don't try them at home!

Tonite, glad that najwa and yati is here in my room. Bilik kat umah :)

Wallahu'alam

1 June 2008

The punch card story



Esok inshaAllah akan mula official clinical posting. And above is my first punch card in my history of internship. I’ve posted some stories from my previous entries about my internship, such as here. Sebelum ini secara tidak rasmi kerana kami masih di Tahun 1, mungkin, but for this time, it is official since we have completed our first year of study.

And for tomorrow, I’ve been scheduled under portable x-ray which means I will go around wards to do conventional imaging. This is the part which most of radiography students like most. There are some reasons behind. Maybe it is a bit light than other imaging procedures, dan jugak tak perlu terperuk di Radiology Department sepanjang hari.

This is my first internship in this hospital, usually we went to another hospital which is quite far from our campus. It took for two hours to reach there, and we usually went there daily, did not overnight. The tale about our daily journey there will goes later, inshaAllah.


For the first year of study we have completed the conventional imaging for chest, abdomen, neck and extremities (all parts of hand and leg). To add up everything, there are about 70 different projections with 70 different details and hundreds of different pathology! :D Thus, they will be our main focus for our internship this time.

There are five of us this time around and we were all separated along this internship except when we at the Radiology Department next to the Ortho Clinic. There will be two us as pair. InshaAllah everything would not be too hard for us. The experience from previous internship will help a lot inshaAllah. I hope that we still remember how to use the machines! ;P It’s been for months since we last handle them.

It is just one thing, I do hope this time around, the internship won’t cause me much pain like before. If not, they will see me terduduk menyandar di dinding. Hehe. Working in a Radiology Department as a student, means you have to stand all day and dealing with patients in a very short time (read: kena cepat dan pantas!)

Wallahu’alam.